Higiena produkcji żywności

MYCIE I DEZYNFEKCJA W BRANŻY SPOŻYWCZEJ

 

RODZAJE ZANIECZYSZCZEŃ W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM

 

Zanieczyszczeniami są najczęściej pozostałości surowców lub produktów, różne substancje osadzone przypadkowo (kurz, pył), drobnoustroje. Wyróżnić można następujące rodzaje zanieczyszczeń:

  • Chemiczne,
  • Fizyczne,
  • Biologiczne,
  • Białkowe,
  • Mineralne,
  • Tłuszcze,
  • Węglowodany,
  • Kamień wodny,
  • Mieszane.

Do istotnych cechy zanieczyszczeń należy ich reaktywność chemiczna, wielkość cząsteczek, lepkość, napięcie powierzchniowe, rozpuszczalność.

 

Właściwości zanieczyszczeń:

Składnik Rozpuszczalność w wodzie Usuwalność Wpływ ogrzewania
cukry tak łatwa karmelizacja utrudnia
tłuszcze nie trudna polimeryzacja utrudnia
białka nie bardzo trudna denaturacja bardzo utrudnia
związki mineralne różnie (większość soli w kwasach) różna różny

 

DROBNOUSTROJE I BIOFILMY

Adsorpcja do powierzchni zależy od rodzaju drobnoustrojów (a nawet gatunku bakterii, pleśni, drożdży), rodzaju powierzchni (gładkości, porowatości), fazy wzrostu i liczby drobnoustrojów. Znaczenie ma również czas kontaktu zanieczyszczeń z powierzchnią, temperatura, pH, stężenie elektrolitów.

Należy pamiętać iż adsorpcji ulegają drobnoustroje żywe, im więcej jest drobnoustrojów tym trudniej usunąć zanieczyszczenia. Adsorpcja zachodzi w różnych stanach wzrostu drobnoustrojów – najsilniej w fazie wzrostu logarytmicznego i w fazie  stacjonarnej. Im temperatura jest bliższa temp. Pokojowej, tym silniejsza adsorpcja drobnoustrojów (biofilmów).


TECHNIKI MYCIA LINII PRODUKCYJNYCH

  • mycie ręczne,
  • mycie wysokociśnieniowe i strumieniem pary,
  • mycie pianowe,
  • mycie w obiegu zamkniętym CIP.

Mycie ręczne odbywa się za pomocą  szczotki, skrobaczki itp. Jest to najtańsza i najbardziej rozpowszechniona metoda czyszczenia linii. W ten sposób usuwa się też zanieczyszczenia, których nie można usunąć za pomocą mycia mechanicznego. Do wad czyszczenia ręcznego linii należy m.in. to iż nie jest ono możliwe do zastosowania w przypadku zbiorników zamkniętych, jest to metoda bardzo powolna – w ten sposób można wyczyścić 0,1 – 0,2 m2 powierzchni/minutę.

W myciu wysokociśnieniowym i strumieniem pary brud usuwa się gorącą wodą o temperaturze 40-60 C i ciśnieniu 3-6 MPa. Dużą wadą jest powstawanie niekorzystnych aerozoli, które po zakończeniu procesu mycia powtórnie osadzają się na umytych powierzchniach wraz z porwanymi drobinami mikroorganicznymi i brudem.

Mycie pianowe polega na wytworzeniu piany poprzez silne napowietrzenie roztworu środkiem myjącym. Piana jest to zbiorowisko dużej ilości pęcherzyków powietrza otoczonych detergentem. Po nałożeniu piany na powierzchnię następuje ich pękanie i zwilżanie środkiem myjącym. Zaletą mycia pianowego jest niski poziom hałasu, brak aerozoli, łatwość kontroli procesu mycia, krótki czas mycia, brak kontaktu pracownika z detergentem.

Dla przeprowadzenia mycia lub dezynfekcji metodą pianową konieczne jest dysponowanie :

  • środkiem myjącym,
  • wytwornicą pary,
  • dostępem do sprężonego powietrza i wody zdatnej do picia.

 

Proces mycia linii produkcyjnych

  1. Spłukanie mytych powierzchni wodą zdatną do picia o ciśnieniu do 3 MPa dla usunięcia grubych i łatwo usuwalnych zanieczyszczeń. W przypadku zanieczyszczeń z dużą zawartością tłuszczu należy stosować wodę o temperaturze topnienia tłuszczu (~608C). W przypadku płukania powierzchni pianowych wodę należy nanosić od dołu do góry.
  2. Nałożenie równomiernej warstwy piany środka myjącego. Pianę nakłada się od dołu do góry.
  3. Pozostawienie piany na 10-20 minut na mytych  powierzchniach.
  4. Spłukanie mytych powierzchni strumieniem wody zdatnej do picia o ciśnieniu 0,5-3 MPa. W przypadku powierzchni pianowych płukanie prowadzić od góry do dołu.


Dlaczego wyższa temperatura pozytywnie wpływa na skuteczność mycia?

Następuje ogrzanie mytych powierzchni (np. wewnątrz ściany powierzchni komór wędzarniczych, frytownic). Ogrzana woda poprawia skuteczność wstępnego usuwania zanieczyszczeń. Przy zabrudzeniach tłuszczowych temperatura wody powinna nie być niższa niż 60C (np. w zakładach mięsnych). Bardzo dobre efekty przynosi również podgrzanie roztworów środków myjących (sporządzonych z koncentratu i ogrzanej wody).

Przykłady zastosowań mycia pianowego:

  • mycie (połączone też z dezynfekcją, dezynfekcja) ścian i sufitów pomieszczeń produkcyjnych, inwentarskich, magazynowych,
  • mycie (połączone z dezynfekcją, dezynfekcja) instalacji i urządzeń produkcyjnych,
  • mycie elewacji budynków,
  • mycie środków transportu,
  • odtłuszczanie powierzchni dużych konstrukcji metalowych przed malowaniem.

Mycie mechaniczne – stosowane do dużych zamkniętych zbiorników, tanków, cystern, opakowań jednostkowych.

 

Typowy przebieg mycia:

  • woda – ług – woda
  • woda – ług – woda – kwas – woda
  • woda – kwas – woda – ług – woda
  1. Płukanie wstępne wodą o temperaturze ~ 40C, aby usunąć resztki produktu.
  2. Mycie właściwe alkalicznym środkiem myjącym lub myjąco – dezynfekcyjnym, z dodatkiem substancji obniżających napięcie powierzchniowe w takiej samej temperaturze, w jakiej traktowany był produkt (co najmniej 70C).
  3. Płukanie wodą.
  4. Mycie 1% HNO3 o temperaturze ~ 60C.
  5. Płukanie wodą.
  6. Dezynfekcja parą wodną o temperaturze 80C  lub innymi środkami dezynfekcyjnymi (np. podchlorynami).

Mycie zbiorników

Zbiorniki myje się najczęściej poprzez podawanie środka myjącego pod ciśnieniem 0,2 – 0,3 MPa poprzez głowice rozpryskujące. Głowice myjące mogą być nieruchome lub ruchome (zamontowane na stałe lub wprowadzone do zbiornika), mogą być obrotowe lub nie.

 

Mycie w obiegu zamkniętym CIP

(ang. cleaning in place) – stosowane jest do mycia całkowicie zamkniętych linii technologicznych. Przebieg procesu mycia sterowany jest z tablicy sterowniczej.

Myjąc w CIP należy zwracać uwagę na utrzymywanie właściwego stężenia środków myjących krążących w obiegu zamkniętym. Dla skuteczności mycia, ważna jest również częsta wymiana roztworów środków myjących (w trakcie  mycia mieszają się one z resztkami substancji organicznych i tracą zdolności myjące).

 

Typy systemu CIP

  1. Nowo przyrządzony roztwór myjący jest wprowadzony do mytego urządzenia w celu przeprowadzenia mycia, a następnie jest odprowadzany do kanału. W wielu przypadkach proces mycia właściwego poprzedzony jest etapem dokładnego płukania wodą urządzenia z pozostałości zanieczyszczeń.
  2. System z recyrkulacją. Roztwór myjący jest przyrządzony w tanku i cyrkuluje w obiegu zamkniętym pomiędzy mytym urządzeniem a tankiem.

 

Zalety systemu CIP

  • oszczędność (pracy) siły roboczej,
  • zmniejszenie zużycia wody o 25-30%, pary wodnej o 12-15%, środków myjących o 10-12% (dzięki automatycznej regulacji ich stężenia i temperatury roztworów),
  • obniżenie ryzyka zanieczyszczenia linii po umyciu i dezynfekcji,
  • zmniejszenie liczby uszkodzonej aparatury i przedłużenie jej żywotności,
  • redukcja kosztów remontów urządzeń.

 

Systemy CIP

  • scentralizowany – w zakładzie zainstalowana jest centralna stacja mycia i peryferyjne obwody środków myjących,
  • zdecentralizowany – duża stacja mycia CIP jest zastąpiona szeregiem małych satelitarnych jednostek, które mogą być ulokowane w pobliżu mytych linii.

 

 

DEZYNFEKCJA LINII PRODUKCYJNYCH

 

W dezynfekcji wykorzystuje się metody fizyczne lub chemiczne (dezynfektanty). Skuteczna dezynfekcja możliwa jest tylko po uprzednio gruntownie przeprowadzonym myciu, ponieważ najmniejsze nawet resztki produktu mogą mocno prowadzić do rozkładu środków defekujących.

 

Sposoby stosowania środków dezynfekujących

  • nanoszenie na powierzchnie dezynfekowane za pomocą opryskiwaczy,
  • rozpylanie w formie mgły lub aerozolu za pomocą urządzeń rozpylających (w pomieszczeniach),
  • cyrkulacja w obiegu zamkniętym w liniach technologicznych,
  • zanurzenie w roztworach (drobny sprzęt).

 

Zasady skutecznego odkażania

Najpierw należy zadbać o odpowiedni dobór właściwego środka dezynfekującego i jego stężenia. Przygotowywanie świeżych roztworów zawsze będzie skuteczniejsze niż stosowanie roztworów przygotowanych kilka lub kilkanaście godzin wcześniej. Należy bezwzględnie przestrzegać wymaganego czasu i temperatury dezynfekcji. Kontakt za wszystkimi powierzchniami urządzeń i ich elementami pozwoli na oczekiwaną redukcję liczby drobnoustrojów. Po odkażeniu zwykle następuje wypłukanie środka dezynfekującego wodą o wysokiej jakości mikrobiologicznej (nie zawsze jest wymagane) i osuszanie powierzchni. Należy pamiętać, ze najskuteczniejsza będzie dezynfekcja tuż przed użyciem linii. Skuteczność dezynfekcji zależy od czasu działania preparatu – im dłużej działa środek dezynfekujący tym proces ten jest skuteczniejszy. Ze względu na ryzyko korozji linii, jego działanie powinno trwać jednak nie więcej niż kilka-kilkanaście minut. Duże znaczenie ma również stężenie stosowanego środka chemicznego, temperatura procesu (wysoka temp. podwyższa skuteczność, ale może też wzmagać procesy korozji). Obecność na linii substancji organicznych obniża skuteczność dezynfekcji – neutralizują one chemiczne środki dezynfekcji lub działają jak ochronna powłoka na drobnoustrojów.

 

Zasady formułowania instrukcji  dla mycia i dezynfekcji

 

Instrukcja czyszczenie i/lub dezynfekcji powinna określać :

  • poszczególne fazy mycia, dezynfekcji oraz częstotliwość tych zabiegów,
  • rodzaj chemicznych środków myjących i dezynfekujących, ich stężenia, temp. i czas działania na powierzchnie,
  • w przypadku fizycznych metod dezynfekcji (gorące powietrze, para lub woda) – temperaturę  i czas ich działania na powierzchnie,
  • sposób suszenia umytych powierzchni,
  • sposób mycia, dezynfekcji i przechowywania sprzętu i urządzeń używanych do zabiegów mycia i dezynfekcji (zlewozmywak, wiadra, szczotki itp.).

Pracownicy prowadzący procesy mycia i dezynfekcji  powinni być przeszkoleni w tym zakresie i wyposażeni w niezbędny sprzęt i środki ochrony indywidualnej, odzież i obuwie robocze zgodnie z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy.

577 odpowiedzi do “Higiena produkcji żywności”

  1. Pingback: 1counters
  2. Pingback: Best Url Shortener
  3. Pingback: SpyToStyle
  4. Pingback: fue
  5. Pingback: fue
  6. Pingback: fue
  7. Pingback: future university
  8. Pingback: fue
  9. Pingback: future university
  10. Pingback: future university
  11. Pingback: future university
  12. Pingback: fue
  13. Pingback: exipure
  14. Pingback: cage crossfit
  15. Pingback: barre ez
  16. Pingback: leg curl machine
  17. Pingback: ninja training
  18. Pingback: leg extension
  19. Pingback: machine low row
  20. Pingback: chat free now
  21. Pingback: chat ave
  22. Pingback: buy-domains
  23. Pingback: sex
  24. Pingback: xxx
  25. Pingback: nudes
  26. Pingback: Oyeloca
  27. Pingback: Locksmith
  28. Pingback: aromatherapy
  29. Pingback: valentines gift
  30. Pingback: scar serum
  31. Pingback: ANAHTAR KELİMELER
  32. Pingback: 24 hour Locksmith
  33. Pingback: Animal Jam ios
  34. Pingback: Brawl Stars game
  35. Pingback: 24/7 Locksmith
  36. Pingback: Click Here
  37. Pingback: Click Here
  38. Pingback: Click Here
  39. Pingback: Click Here
  40. Pingback: Click Here
  41. Pingback: 카지노사이트
  42. Pingback: Click Here
  43. Pingback: thredup app
  44. Pingback: Allure
  45. Pingback: ThredUp Haul
  46. Pingback: allure beauty box
  47. Pingback: ThredUp Haul
  48. Pingback: allure beauty box
  49. Pingback: ThredUp Haul
  50. Pingback: allure beauty box
  51. Pingback: allure beauty box
  52. Pingback: allure beauty box
  53. Pingback: allure beauty box
  54. Pingback: over hard eggs
  55. Pingback: 80f to c
  56. Pingback: www.pch.com/actnow
  57. Pingback: Click Here
  58. Pingback: wormout gel
  59. Pingback: sunflower
  60. Pingback: SHEIn jewelry haul
  61. Pingback: Le duo review
  62. Pingback: SHEIN jewelry
  63. Pingback: Click Here
  64. Pingback: Click Here
  65. Pingback: Click Here
  66. Pingback: jagojp
  67. Pingback: Click Here
  68. Pingback: Click Here
  69. Pingback: Click Here
  70. Pingback: Click Here
  71. Pingback: Click Here
  72. Pingback: Click Here
  73. Pingback: Click Here
  74. Pingback: Click Here
  75. Pingback: best beauty 2023
  76. Pingback: allure beauty box
  77. Pingback: allure beauty box
  78. Pingback: allure beauty box
  79. Pingback: best beauty 2023
  80. Pingback: best beauty 2023
  81. Pingback: best skincare
  82. Pingback: best skincare
  83. Pingback: Click Here
  84. Pingback: allure January
  85. Pingback: allure January
  86. Pingback: allure January
  87. Pingback: Click Here
  88. Pingback: Click Here
  89. Pingback: Click Here
  90. Pingback: Click Here
  91. Pingback: spaceros
  92. Pingback: Click Here
  93. Pingback: Click Here
  94. Pingback: Click Here
  95. Pingback: Click Here
  96. Pingback: Click Here
  97. Pingback: Click Here
  98. Pingback: Click Here
  99. Pingback: Click Here
  100. Pingback: Free Fire game
  101. Pingback: Click Here
  102. Pingback: Click Here
  103. Pingback: Click Here
  104. Pingback: Click Here
  105. Pingback: emigrar a Canada
  106. Pingback: Click Here
  107. Pingback: Click Here
  108. Pingback: Click Here
  109. Pingback: Click Here
  110. Pingback: Click Here
  111. Pingback: Click Here
  112. Pingback: Click Here
  113. Pingback: Click Here
  114. Pingback: Click Here
  115. Pingback: Click Here
  116. Pingback: Click Here
  117. Pingback: Click Here
  118. Pingback: Click Here
  119. Pingback: Click Here
  120. Pingback: Click Here
  121. Pingback: Click Here
  122. Pingback: Click Here
  123. Pingback: Click Here
  124. Pingback: Click Here
  125. Pingback: florisis cluj
  126. Pingback: Click Here
  127. Pingback: florisis
  128. Pingback: Click Here
  129. Pingback: Click Here
  130. Pingback: Click Here
  131. Pingback: Click Here
  132. Pingback: Click Here
  133. Pingback: Click Here
  134. Pingback: Click Here
  135. Pingback: Click Here
  136. Pingback: Click Here
  137. Pingback: Click Here
  138. Pingback: Click Here
  139. Pingback: Click Here
  140. Pingback: Click Here
  141. Pingback: Click Here
  142. Pingback: Click Here
  143. Pingback: Click Here
  144. Pingback: Click Here
  145. Pingback: Click Here
  146. Pingback: Click Here
  147. Pingback: visningsstädning
  148. Pingback: veckostädning
  149. Pingback: visningsstädning
  150. Pingback: iron 4 smurfs
  151. Pingback: Refer A Friend
  152. Pingback: rent ad
  153. Pingback: ig story viewer
  154. Pingback: top nft token
  155. Pingback: Google reviews
  156. Pingback: casinos
  157. Pingback: dad joke meme
  158. Pingback: 2023 Books
  159. Pingback: obituary
  160. Pingback: marriage records
  161. Pingback: deles
  162. Pingback: gratis annonsering
  163. Pingback: ny annonse
  164. Pingback: IRA Empire
  165. Pingback: levitra soft tabs
  166. Pingback: traveling sons
  167. Pingback: sons games
  168. Pingback: little kids stuff
  169. Pingback: shoes
  170. Pingback: Solid Wood Table
  171. Pingback: jvc earbuds
  172. Pingback: berita crypto
  173. Pingback: Best Fiends proof
  174. Pingback: Chirurgie Tunisie
  175. Pingback: Triangles
  176. Pingback: 30 60 90
  177. Pingback: Jaipur family tour
  178. Pingback: Burj Khalifa
  179. Pingback: fue gallery
  180. Pingback: innovation
  181. Pingback: fue location
  182. Pingback: MoU's
  183. Pingback: Student life
  184. Pingback: plaquenil 400mg
  185. Pingback: العقاقير
  186. Pingback: student projects
  187. Pingback: Eng. Karim Badawi
  188. Pingback: sms onay
  189. Pingback: sms onay
  190. Pingback: steroid satın al
  191. Pingback: steroid satın al
  192. Pingback: ozempic fiyatı
  193. Pingback: viagra india 100mg
  194. Pingback: essay writing help
  195. Pingback: viagra for females
  196. Pingback: tadalafil mexico
  197. Pingback: gabapentin cijena
  198. Pingback: diltiazem 240 mg
  199. Pingback: remeron pills
  200. Pingback: ivermectin buy nz
  201. Pingback: actos absorption
  202. Pingback: tadalafil alcohol
  203. Pingback: stromectol pills

Możliwość komentowania jest wyłączona.